Back to top

Ögonvitaminer

Ditt öga behöver näring för att fungera. Om du inte äter tillräckligt allsidig kost kan det vara bra att använda ett kosttillskott, till exempel ICaps. Ämnen som förekommer i kosttillskott är vitaminer, spårämnen, pigment och fettsyror.

Vitaminer

Vitamin A eller retinol deltar i produktionen av rhodopsin, ett pigment som är nödvändigt för att synfunktionen ska fungera. Vitamin C och E är antioxidanter som förekommer i näthinnan och gula fläcken. Antioxidanter motverkar oxidation, uppkomsten av oxidanter som kan skada kroppens celler. Ögat är särskilt känsligt för oxidation, det tros ha samband med uppkomsten av katarakt och åldersrelaterad makuladegeneration.

Spårämnen

Spårämnen är grundämnen som zink, koppar, mangan och selen. De är nödvändiga för att det antioxidanta skyddssystemet ska fungera.

Pigment

Lutein och zeaxanthin är ett pigment som absorberar synligt ljus. Det förekommer i näthinnan och gula fläcken och skyddar ögat mot skadligt blått ljus. Det fungerar även som antioxidanter.

Fettsyror

Omega-3-fettsyror har antiinflammatoriska egenskaper och motverkar apoptos, celldöd. Det är nödvändigt för synfunktionen och förebygger uppkomsten av åldersrelaterad makuladegeneration. Studier visar dessutom att Omega-3 ökar tårflödet, det kan därför vara bra vid torra ögon.
Omega-3 och Omega-6 har kompletterande funktioner. På grund av ökad köttkonsumtionen finns det hos många ett överskott av Omega-6, tillskott av Omega-3 kan därför vara nödvändigt för att upprätthålla balansen.

Källa: Alltomlinser.se