Back to top

Medelhavsdieten

Medelhavsdieten är förmodligen den diet kring vilken flest myter cirkulerar. De flesta verkar tro att Medelhavskost helt enkelt är sådan kost som äts i länderna kring Medelhavet. Problemet är förstås, att det finns en stor mängd olika länder med kust mot detta hav, och de olika kulturernas matvanor skiljer sig åt högst dramatiskt.

Mest Populära Produkter Inom Viktminskning

  1. XL-S Max Strength för viktminskning - Minskar kaloriupptag, 120 st.
  2. XL-S Medical Max Strength Sticks - Kliniskt dokumenterad effekt, 60 st.
  3. Yokebe Turbo pack måltidsersättning 1450 g - Ger bra mättnadskänsla.

Det är lätt att förstå varför missförstånd uppstått med ett namn som Medelhavsdiet, men just den här dieten härrör från två specifika platser: nämligen södra Italien och Kreta. Forskare upptäckte nämligen att befolkningen i dessa områden drabbades av betydligt färre hjärtsjukdomar än i övriga världen, och man bestämde sig för att ta reda på varför.

Efter att ha uteslutit faktorer som träning, andra sjukdomsbilder och demografi kom man fram till att det måste vara dieten som var avgörande för dessa människors hälsa. Medelhavskost, som den är definierad enligt Medelhavsdieten, är nämligen ganska specifik, och det visade sig att människorna som levde i just södra Italien och på Kreta fick i sig precis rätt mängder av rätt matvaror.

Medelhavsdieten förespråkar ett högt intag av grönsaker, spannmål och baljväxter. Av dessa bör en så stor mängd som möjligt bestå av fullkorns- och oprocessade produkter som möjligt. Den huvudsakliga fettkällan bör vara olivolja (att ”fuska” med rapsolja går faktiskt bra om du inte tycker om smaken av olivolja), och mängden fett bör utgöra mellan en fjärdedel och en tredjedel av det totala dagliga kaloriintaget. Sötsaker bör undvikas och ersättas med frukt, även i torkad form. Och ja – man får ta ett glas vin till maten. Ett.

Däremot bör man hålla igen med animaliska råvaror, även om dessa absolut inte ska undvikas helt och hållet. Fisk, kyckling och magert kött går bra att äta någon gång i veckan, liksom upp till fyra ägg. Andra mejeriprodukter, såsom mjölk, ost och yoghurt bör ätas måttfullt och mest av anledningen för att ge oss det kalcium och några av de vitaminer vi behöver. Mejeriprodukter ska alltså inte huvudsakligen ses som en proteinkälla.

Pizza tillhör inte medelhavsdieten, en pizza är alldeles för kaloririk, främst på grund av all ost. Men om du tänker på toppingen på en Italiensk Pizza så är du rätt ute - tomater, olivolja, grillade frukter, och relativt små mängder protein i form av Parmaskinka, kyckling eller sardiner.

Medelhavsdieten är en vetenskapligt bevisad diet som har visat sig vara effektiv mot i synnerhet hjärt- och kärlsjukdomar, men även andra sjukdomsbilder. Vissa undersökningar har till exempel sett samband mellan Medelhavskost och minskade risker för depression, andra har noterat att folket på Kreta utvecklar hudcancer i mindre grad än i övriga Europa.

Några konkreta samband är dock inte helt fastslagna, men vad som står klart är att Medelhavsdieten består av goda och nyttiga matvaror som klart förbättrar hälsan. Äter man rätt kan man förstås även gå ner i vikt med denna diet, men det är kanske framför allt en livsstilsdiet, tänkt att kunna följas genom hela livet.